W sobotę, 29 września w warszawskim Centrum Techniku Kulinarnej, odbyła się Kolacja charytatywna z Top Chef'ami, z której cały dochód został przeznaczony na rzecz rehabilitacji Michała Szymke. Doznał on ciężkiego urazu kręgosłupa po wypadku, do którego doszło 25 maja 2017 roku na S-52 w Świętoszówce koło Bielska-Białej.
Inicjatorem przedsięwzięcia był Mateusz Czekierda, uzdolniony kulinarnie bielszczanin od kilku lat pracujący w Warszawie. Uczestnik programu Top Chef emitowanego na antenie telewizji Polsat zaprosił do udziału w kolacji przyjaciół, których znają wszyscy fani programu. Ludzie na co dzień serwują wykwintne dania w najlepszych Polskich i Europejskich restauracjach, przygotowali kolację dla Michała, jego rodziny, przyjaciół i zgromadzonych gości. Serwowane dania zachwyciły wszystkich.
Jak kształtowało się menu? Kto i co przygotował?
Damian Wajda - amuse-bouche czyli na uciechę dla Waszych ust.
- Halibut z naparem z suszonego jesiotra, malinami i szczawiem.
- Tatar z gęsi z gęsią krwią i gorczycą.
- Młody ziemniak z kremem z trawy polnej i miodu pitnego.
- Głąbek z mangoldu i kaszanki w sosie cydrowym.
- Pasztet z wątróbki indyczej z agrestem i briosz z palonym masłem.
Wit Szychowski - 2 przystawki na zaostrzenie apetytów.
- Taco z selera z wędzoną makrelą, majonezem z werbeną cytrynową, piklowaną kalarepą, winogronami i rukwią wodną.
- Pączek z kaszanki faszerowany konfiturą z malin, czerwonej cebuli i tymianku z sosem z polików wołowych i palonej marchwi.
Sergiusz Hieronimczak - ślepe ryby czyli zupa na rozgrzewkę.
- Zupa z ziemniaków i pora z wędzonym jesiotrem.
- Garnisz: ziemniaczany krokiet z estragonem, cavior, oliwa z dymek, chips z chleba i maku.
Anna Klajmon - danie główne: mięsna uciecha.
- Świeca wołowa z pure z dyni, jadalną szyszką, sałatą rzymską i oliwą lubczykową.
Kamil Kędzierski - danie główne: rybne szaleństwo.
- Jesiotr z brukselką i grzybami.
Mateusz Czekierda - deser czyli słodkie zakończenie wieczoru.
- Szpajza śląska czyli mus czekoladowy z solą, krakersem i limonkową pianką.
Dobre jedzenie i szczytny cel.
Cały dochód z kolacji i przeprowadzonych w trakcie jej trwania licytacji, trafił na konto fundacji Sedeka, która zajmuje się pozyskiwaniem środków na rehabilitację Mateusza Szymke. Miesięczny koszt leczenia to około 8 tysięcy złotych. Zlicytowano min. koszulkę Legii Warszawa z podpisami wszystkich piłkarzy i koszulkę podarowaną przez Kajetana Kajetanowicza z osobistą dedykacją dla zwycięzcy licytacji.
Osoby, które mają ochotę wesprzeć finansowo rehabilitację Michała, wszystkie informacje znajdą tutaj.
Kolacja charytatywna z Top Chef'ami · fot. Bielskie Drogi
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu bielskiedrogi.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.